Obezite Cerrahisi
Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesidir. Obeziteye aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, hormonal etkenler, hareketsiz yaşam biçimi, genetik geçiş sebep olabilir. Obezite tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Zira tedavi edilmeyen obezite; şeker hastalığından, kalp hastalıklarına, kanserden, infertilite yani kısırlığa ve eklem rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık sorununa neden olur. Obezite cerrahisi bir diğer adıyla ‘bariatrik cerrahi’ vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan (morbid obez) ya da vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan ve uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz , medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir.
Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan veya 40’ın üzerinde morbid obez hastalarda kilo kaybının sürdürülebilmesinde tek etkili yöntem olarak belirtilmektedir. Bununla birlikte vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olup, yandaş hastalıklara sahip olanlar yani; kardiyovasküler hastalıklar, diyabet tedavisi alan hastalar için de yağ dokusundan kurtulamadıkları takdirde obezite cerrahisi uygulanabilmektedir.
Obezite cerrahisi kimlere uygulanabilir? Obezite cerrahisi kimler için uygundur?
Aşağıdaki durumlarda obezite cerrahisi iyi bir seçenek olabilir:
- Vücut kitle indeksi 35-40 arası olup kardiyovasküler hastalıklar, Tip 2 diyabet, kısırlık, NAFLD, steatohepatit (NASH), hipertansiyon, uyku apnesi gibi obezite kaynaklı hastalıkları bulunan kişiler
- Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar
- Bir yıllık uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz ve medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalar
- Aşırı alkol bağımlılığı veya uyuşturucu madde bağımlısı olmayan kişilerde
- Ameliyata engel sağlık durumu olmayan kişiler
- Anlama ve uyum kabiliyeti tam olup, cerrahi prosedür sonrası sonrası tıbbi ekiple eşgüdümlü olabilecek kişiler.
Obezite Cerrahisi Yöntemleri
Obezite Cerrahisi yöntemleri ilgili tedavilerin içeriğini öğrenmek ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.